Opening van de tentoonstelling ‘Lutherse vrouwen op de kansel (1922-2022)’ in het Luther Museum Amsterdam, 10 juni 2022

Op 10 juni 2022 was onder veel belangstelling de opening van de tentoonstelling ‘Lutherse vrouwen op de kansel (1922-2022) in het Luther Museum Amsterdam.

Mogen vrouwen op de kansel staan? Honderd jaar geleden besloot de evangelisch-lutherse synode dat het reglement ook vrouwen toeliet tot het predikantschap.

De lutherse kerk, een van oorsprong getolereerde minderheid,  werd daarmee na de doopsgezinden en de remonstranten de derde kerk in Nederland waar vrouwen op de kansel konden staan, én de eerste lutherse kerk wereldwijd.

Recent archiefonderzoek van gastcurator prof. dr. Sabine Hiebsch, bijzonder hoogleraar Lutherana aan de Theologische Universiteit Kampen | Utrecht, leidde tot verrassende nieuwe inzichten.

Het Luther Museum vertelt dit unieke stuk Nederlandse lutherse geschiedenis aan de hand van grotendeels niet eerder getoonde objecten en documenten uit verschillende archieven, collecties en lutherse gemeenten.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van de Stichting Luthers Diakonessenhuis Fonds en de heer dr. H. van der Meer.

U vindt hier meer informatie.

Artikel van prof. dr. Sabine Hiebsch in Tijdschrift voor Geestelijk Leven, 1 oktober 2021

Zojuist verscheen het nieuwste nummer van Tijdschrift voor Geestelijk Leven, een driemaandelijks tijdschrift voor spiritualiteit in Vlaanderen en Nederland. 

Het thema van dit nummer is ‘Vrijheid’. Onderzoekers uit verschillende disciplines en kerkelijke achtergronden openen een venster op dit begrip. 

Prof. dr. Sabine Hiebsch schrijft over ‘Vrijheid en Martin Luther’. Een van de andere auteurs is prof. dr. Peter Nissen, emeritus hoogleraar Oecumenica aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en tevens voorzitter van het curatorium van de KBLS-leerstoel aan de TUK. Hij schrijft in zijn bijdrage over ‘Vrijheid en traditie’. 

Voor meer informatie en bestelmogelijkheden, zie hier 

Als u rechtsboven op ‘verschenen’ klikt, kunt u vervolgens op de cover van TGL no. 3 klikken voor een inhoudelijke inleiding en een overzicht van de artikelen.