Prof. dr. Sabine Hiebsch betrokken bij tentoonstelling in Worms

In 2021 is het 500 jaar geleden dat Martin Luther op de Rijksdag te Worms door keizer Karel V. werd veroordeeld en in de ban gedaan.Ter gelegenheid daarvan vindt van 17 april tot 31 oktober 2021 in Worms een grote tentoonstelling plaats, onder auspiciën van de deelstaat Rhijnland-Palts. De titel is:

Hier stehe ich. Gewissen und Protest – 1521 bis 2021

De tentoonstelling wordt georganiseerd door het Museum der Stadt Worms im Andreasstift, in samenwerking met een wetenschappelijke raad van advies, die de inhoudelijk-thematische verantwoordelijkheid draagt. Voorzitter en spreker van deze raad is de vooraanstaande reformatieonderzoeker prof. dr. dres. h.c. Thomas Kaufmann (Universität Göttingen). Andere leden zijn theologen, (kerk)historici, filosofen en juristen van verschillende Duitse universiteiten.

Voor de verdere benodigde expertise zijn drie specialisten van buitenlandse universiteiten in de raad benoemd: De Britse historicus prof. dr. Hugh McLeod, kenner van de religieuze geschiedenis van de 19e en 20e eeuw, de Amerikaanse geschiedkundige prof. dr. James Kennedy, hoogleraar voor moderne Nederlandse geschiedenis aan het University College Utrecht, waar hij tevens decaan is, en prof. dr. Sabine Hiebsch.

Prof. Hiebsch is gevraagd om vanuit haar gecombineerde expertise in de theologie van Martin Luther en de geschiedenis van het Nederlandse lutheranisme te laten zien hoe vrijheid van geweten en tolerantie in de vroegmoderne Nederlanden heeft gefunctioneerd.

Dankzij haar netwerk in de museale wereld zullen in de tentoonstelling in Worms kostbare objecten te zien zijn uit musea en erfgoedinstellingen van Nederlandse bodem. Die objecten geven een indruk van de verschillende religieuze tradities, christelijk en joods, met daarbij bijzondere aandacht voor het Nederlandse lutheranisme. Tevens neemt prof. Hiebsch twee artikelen in de begeleidende catalogus voor haar rekening en verzorgt zij de teksten voor de ‘Themeninsel Niederlande’.

De KBLS is zeer verheugd dat de door haar ingestelde bijzondere leerstoel in Kampen en de expertise van prof. Hiebsch opnieuw ook in het buitenland zo duidelijk voor het voetlicht komen.